از انتخاب بهترین رستوران های محلی تا رزرو خانه های بوم گردی برای تجربه نزدیک با فرهنگ قشم
قشم فقط جزیره خرید و تفریحات دریایی نیست؛ اگر کمی عمیق تر نگاه کنید، هر کوچه، ساحل و روستا در این جزیره یک داستان طعم و اقامت برای شما تعریف میکند. از رستوران های شلوغ کنار بازار تا خانه های بوم گردی آرام در سهیلی و دفاری، همه جا رد غذاهای دریایی، معماری بومی و مهمان نوازی مردم جنوب را میبینید. اگر میخواهید قشم را واقعا حس کنید، باید هم سراغ رستوران های محلی بروید و هم شبی را در یک خانه بوم گردی بگذرانید.
در این راهنما تمرکز روی دو چیز است؛ اول معرفی چند رستوران محبوب و شناخته شده در قشم که با منوی متنوع غذاهای دریایی و محلی، تجربه غذا خوردن شما را به یکی از خاطره انگیزترین بخش های سفر تبدیل میکنند. دوم، آشنایی با خانه های بوم گردی در روستاهای سهیلی و دفاری که بهترین فرصت را برای لمس سبک زندگی مردم قشم، خوابیدن روی تخت های سنتی، خوردن صبحانه محلی و نشستن دور سفره های خانوادگی فراهم میکنند.
اگر اولین بار است به قشم سفر میکنید، این مقاله میتواند نقشه راه شما برای برنامه ریزی وعده های غذایی و اقامت باشد. کافی است بدانید چه سبک تجربه ای میخواهید؛ یک غذای دریایی مفصل کنار دریا، یک شام دنج در رستوران قدیمی شهر، یا چند شب اقامت در خانه بوم گردی نزدیک جنگل های حرا و روستاییان صمیمی. در ادامه گام به گام جلو میرویم.
در سفر به قشم، بخش زیادی از حس و حال سفر شما از سر سفره ها و جایی که در آن میخوابید شکل میگیرد. غذاهای محلی مانند قلیه ماهی، هواری، کلمبا، برنج دیشو، زیبون و بودینی کوسه فقط چند نام در منو نیستند؛ هر کدام پشت سر خود یک سبک زندگی، نوع صید، روش پخت و سنت خانوادگی دارند. وقتی این غذاها را در محیطی درست، مثل رستوران های محلی نزدیک دریا یا حیاط یک خانه بوم گردی میخورید، عملا در دل فرهنگ جنوب قرار میگیرید.
از طرف دیگر اقامت در خانه های بوم گردی سهیلی و دفاری تفاوت زیادی با هتل های معمولی دارد. در این اقامتگاه ها معماری ساده و بومی، حیاط های پر از درخت و سایه بان، اتاق های گچ کاری شده و فرش های سنتی فضا را صمیمی میکند. صاحب خانه ها خودشان میزبان هستند، صبحانه محلی سرو میشود و شب ها میتوانید زیر آسمان پرستاره بنشینید و با میزبان ها درباره زندگی در جزیره صحبت کنید. ترکیب این طعم ها و فضاهاست که سفر شما را از یک سفر عادی به یک تجربه واقعی تبدیل میکند.

رستوران های قشم طیف گسترده ای از فضا و منو را پوشش میدهند؛ از رستوران های ساحلی با ویو دریا تا رستوران های قدیمی در مرکز شهر. در ادامه چند رستوران شناخته شده را بررسی میکنیم تا راحت تر انتخاب کنید.
رستوران قلعه یکی از معروف ترین رستوران های دریایی قشم است که در نزدیکی قلعه پرتغالی ها قرار دارد. معماری آن الهام گرفته از شکل قلعه است و فضای رستوران طوری طراحی شده که هنگام غذا خوردن، هم دریا را میبینید و هم حال و هوای تاریخی منطقه را حس میکنید. اگر بعد از بازدید از قلعه پرتغالی ها دنبال یک وعده غذای حسابی هستید، رستوران قلعه انتخاب کاملا منطقی است.
در منوی این رستوران معمولا چند نوع غذای دریایی اصلی دیده میشود که با صید روز آماده میشوند؛ یعنی بسته به فصل و وضعیت دریا ممکن است ترکیب غذاها کمی تغییر کند. هواری با ماهی تازه، خوراک میگو و غذاهایی بر پایه ماهی مرکب و کوسه از انتخاب های محبوب هستند. اگر برای اولین بار به قشم آمده اید، سفارش یک غذای دریایی همراه با برنج زعفرانی و سالاد جنوبی بهترین شروع برای آشنایی با طعم های جزیره است.

رستوران خلیج فارس در منطقه درگهان و نزدیک مراکز خرید قرار دارد و به خاطر دسترسی آسان و نمای رو به دریا، بین مسافران و محلی ها محبوب است. اگر برای خرید به بازارهای درگهان رفته اید، این رستوران گزینه خوبی برای صرف نهار یا شام بعد از خرید است.
در منوی رستوران خلیج فارس معمولا قلیه ماهی، انواع ماهی سرخ شده و میگو دیده میشود. قلیه ماهی این رستوران با تمر هندی و سبزیجات جنوبی پخته میشود و طعم تند و عطر خاصی دارد. اگر به غذاهای تند عادت ندارید بهتر است هنگام سفارش این نکته را با گارسون مطرح کنید تا در حدی ملایم تر برای شما آماده شود. ترکیب منظره خلیج فارس، صدای دریا و یک غذای دریایی داغ، همان تصویری است که از یک وعده غذای واقعی در جنوب در ذهن دارید.

رستوران حاج غفور از قدیمی ترین رستوران های قشم است و بیشتر به خاطر غذاهای اصیل و فضای ساده و صمیمی خود شناخته میشود. این جا خبری از تزئینات پیچیده نیست؛ میز و صندلی های ساده، بوی برنج داغ و ادویه های جنوبی و رفت و آمد مشتریان ثابت، فضا را مثل یک مهمانی خانوادگی میکند.
در این رستوران حتما برنج دیشو را امتحان کنید؛ ترکیبی جذاب از برنج و شیره خرما که طعمی شیرین و دلچسب دارد و معمولا در کنار ماهی یا خوراک گوشت سرو میشود. بودینی کوسه و دیگر غذاهای دریایی نیز برای کسانی که دنبال تجربه های متفاوت هستند جذاب است. اگر دوست دارید از شلوغی رستوران های توریستی فاصله بگیرید و در محیطی بومی تر غذا بخورید، حاج غفور انتخاب خوبی است.

اگر به همراه خانواده بزرگ یا گروه دوستان سفر کرده اید و به دنبال فضایی جادار و منوی متنوع هستید، رستوران جزیره گزینه مناسبی است. این رستوران فضای داخلی بزرگ و همچنین بخشی با فضای باز دارد که برای شب های خنک بسیار دلنشین است. نزدیکی رستوران به بازار قدیم قشم باعث میشود بعد از گشت و گذار و خرید، بدون دردسر به آن دسترسی داشته باشید.
در منوی رستوران جزیره علاوه بر غذاهای دریایی، غذاهای محلی خاص مانند محشی حشو و دمی لخلاخ نیز دیده میشود. این غذاها ترکیبی از ماهی تازه، برنج، خرما و ادویه های جنوبی هستند و اگر دوست دارید طعم های متفاوت تر را تست کنید، حتما در یکی از وعده ها آن ها را سفارش دهید. برای کسانی که سلیقه ساده تری دارند هم انواع کباب و غذای ایرانی در منو وجود دارد.

رستوران دریا همان چیزی است که از اسمش پیداست؛ فضایی نزدیک ساحل با امکان دیدن دریا در بسیاری از ساعت های روز. اگر اهل غذا خوردن در کنار صدای موج و نسیم ساحل هستید، این رستوران میتواند یکی از بهترین انتخاب های شما در قشم باشد.
در منوی رستوران دریا غذاهایی مانند زیبون، قلیه ماهی، ماهی سرخ شده و دیگر غذاهای دریایی رایج هستند. زیبون غذایی بر پایه ماهی و بامیه است که طعم تند و بافت خاصی دارد و برای کسانی که از امتحان طعم های جدید نمیترسند انتخاب جذابی است. اگر به دنبال یک شام رومانتیک یا یک نهار آرام کنار ساحل هستید، انتخاب رستوران دریا گزینه امن و لذت بخشی خواهد بود.

بعد از انتخاب رستوران های مناسب، نوبت به تصمیم گیری درباره اقامت میرسد. اگر میخواهید فقط یک شب در قشم بخوابید و روز بعد برگردید، شاید هتل معمولی برای شما کافی باشد. اما اگر هدف شما این است که فرهنگ قشم را زندگی کنید، بهترین کار رزرو یک خانه بوم گردی در روستاهای سهیلی یا دفاری است. این دو روستا جزو مهم ترین نقاط بوم گردی در قشم به حساب میآیند و دسترسی خوبی به جاذبه های طبیعی دارند.
روستای سهیلی برای علاقه مندان به طبیعت و تورهای دریایی نامی آشناست. بیشتر تورهای دیدن جنگل های حرا و تماشای دلفین ها از همین منطقه شروع میشود. خانه های بوم گردی سهیلی معمولا حیاط های بزرگ، اتاق های ساده با تخت یا رختخواب سنتی و فضاهای مشترک برای نشستن و صرف چای دارند.
در این اقامتگاه ها علاوه بر محل خواب، وعده های غذایی محلی هم سرو میشود. اگر میخواهید طعم هواری، قلیه ماهی یا کلمبا را در فضای کاملا بومی امتحان کنید، صبحانه، نهار یا شام خانه بوم گردی سهیلی را از دست ندهید. نشستن دور سفره در حیاط، زیر نور مهتاب یا آفتاب ملایم، تجربه ای است که در هتل های شهری کمتر پیدا میشود. همچنین نزدیکی سهیلی به جنگل های حرا باعث میشود صبح زود بدون اتلاف وقت به اسکله برسید و در تور شرکت کنید.
روستای دفاری در بخش دیگری از قشم قرار دارد و به خاطر اقامتگاه های بوم گردی متنوع و فضای آرام روستایی معروف است. بسیاری از این اقامتگاه ها حیاط های سرسبز، اتاق های رو به حیاط و فضاهای باز برای نشستن شبانه دارند. اگر به دنبال محیطی دنج و خلوت تر نسبت به سهیلی هستید، دفاری گزینه خوبی است.
در خانه های بوم گردی دفاری نیز مثل سهیلی، غذاهای محلی جزئی جدایی ناپذیر از تجربه اقامت هستند. برنج دیشو، زیبون و بودینی کوسه از غذاهایی هستند که معمولا در منوی این اقامتگاه ها دیده میشوند. میزبان ها اغلب خودشان در آشپزخانه حضور دارند و با استفاده از مواد تازه محلی غذا را آماده میکنند. همین ارتباط نزدیک با میزبان است که فضا را از اقامت در یک هتل معمولی جدا میکند و احساس «مهمان بودن در خانه یک دوست» را منتقل میکند.

انتخاب بین هتل و خانه بوم گردی در قشم بستگی به سبک سفر شما دارد. اگر راحتی کامل، خدمات ۲۴ ساعته، لابی بزرگ و امکانات شبیه شهر برای شما مهم است، هتل های سه ستاره و چهار ستاره قشم میتوانند نیاز شما را برآورده کنند. اما اگر به دنبال تجربه متفاوت، ارتباط نزدیک با مردم محلی، غذاهای خانگی و فضاهای سنتی هستید، اقامتگاه های بوم گردی سهیلی و دفاری مناسب تر هستند.
برای خانواده هایی که با کودکان سفر میکنند، بوم گردی ها فرصتی عالی برای آشنا کردن بچه ها با زندگی محلی، حیوانات روستا و آسمان پرستاره شب فراهم میکنند. برای زوج ها نیز این اقامتگاه ها میتوانند فضایی رومانتیک و آرام ایجاد کنند؛ به خصوص اگر اتاقی با تراس یا حیاط اختصاصی انتخاب شود. در هر صورت پیشنهاد میشود اگر برای اولین بار به قشم میروید، حداقل یک شب را در یک خانه بوم گردی بگذرانید تا سفر شما کامل تر شود.

برای این که راحت تر تصور کنید ترکیب رستوران ها و بوم گردی ها در سفر چگونه میشود، یک برنامه سه روزه نمونه در نظر بگیرید. روز اول را در شهر قشم بگذرانید؛ بعد از تحویل اتاق یا اقامتگاه، به قلعه پرتغالی ها بروید و پس از بازدید، برای نهار راهی رستوران قلعه شوید. بعد از ظهر را به قدم زدن در کنار ساحل و گشتن در بازار قدیم اختصاص دهید و شب اگر حوصله داشتید، رستوران حاج غفور یا جزیره را برای شام امتحان کنید.
روز دوم صبح زود به سمت روستای سهیلی حرکت کنید و در صورت امکان یک شب اقامت در خانه بوم گردی سهیلی رزرو کنید. صبح در تور جنگل های حرا و تماشای دلفین ها شرکت کنید، نهار را در خانه بوم گردی یا یکی از رستوران های ساحلی همان منطقه بخورید و عصر را به استراحت در حیاط و نوشیدن چای محلی اختصاص دهید. شب، زیر آسمان پرستاره و در سکوت روستا، قشم را طور دیگری تجربه خواهید کرد.
روز سوم میتوانید به سمت دفاری بروید و اگر زمان اجازه میدهد، یک اقامتگاه بوم گردی دیگر را تجربه کنید. در مسیر برگشت به شهر، برای صرف غذا رستوران خلیج فارس یا دریا را انتخاب کنید تا سفر خود را با یک وعده غذای دریایی دیگر به پایان برسانید. چنین برنامه ای باعث میشود هم رستوران های معروف را بشناسید، هم طعم های محلی را امتحان کنید و هم از اقامت در خانه های بوم گردی سهیلی و دفاری لذت ببرید.
اگر بخواهیم جمع بندی کنیم، طعم و اقامت در قشم دو ستون اصلی تجربه سفر شما هستند. انتخاب چند رستوران خوب مانند قلعه، خلیج فارس، حاج غفور، جزیره و دریا، همراه با رزرو خانه های بوم گردی در سهیلی و دفاری، سفر شما را چند سطح بالاتر میبرد. به جای این که فقط به فکر جابه جایی بین جاذبه ها باشید، با چنین انتخابی در هر وعده غذا و هر شب اقامت، بخشی از فرهنگ جزیره را زندگی میکنید.
پیشنهاد عملی این است که قبل از سفر، بر اساس تعداد شب های اقامت، ترکیبی از رستوران های شهری و بوم گردی های روستایی برای خودتان مشخص کنید. یک یا دو وعده غذا را به رستوران های معروف قشم اختصاص دهید و حداقل یک شب را در یک خانه بوم گردی در سهیلی یا دفاری رزرو کنید. به این ترتیب، هم خیالتان از بابت کیفیت غذا و محل خواب راحت است، هم از سفر فقط چند عکس از ساحل و مراکز خرید نصیب تان نمیشود، بلکه با طعم ها و آدم های قشم نیز ارتباط واقعی برقرار میکنید.